Prikkels... Zo veel prikkels.
De wereld om ons heen bestaat uit prikkels. Je bent je er zelf misschien niet bewust van, maar alles wat we doen geeft ons prikkels. Zelfs als we denken niets te doen. Wil je me een plezier doen? Als je wilt weten wat prikkels zijn ga dan eens naar buiten en probeer 2 minuten lang alles te noteren wat je voelt, hoort, ziet, ruikt enz.
Nu weet je dat je best wel wat prikkels kan ervaren. De geur van de regen of het vers gemaaide gras zijn aangenaam maar de geur van een kliko niet echt. De fluitende vogels of het kabbelende water zijn ook oke, maar het getoeter van auto's of een feest met foute muziek is iets minder fijn.
Iemand met autisme kan vaak niet schakelen tussen prikkels die belangrijk zijn en prikkels die onbelangrijk zijn. Bij iemand met autisme komt alles even hard binnen. Sommige zijn in staat prikkels buiten te sluiten, maar dit kost vaak veel energie. Bij anderen is het een stroom die constant bezig is.
De geluiden, dingen die we zien of voelen, geuren en smaken. Ook wel zintuigelijke prikkels genoemd,zijn niet de enige prikkels. Er zijn namelijk ook nog interne prikkels, die het nog iets drukker maken. Gepieker over dingen, emoties of misschien wel pijn, kunnen voor veel afleiding zorgen.
Je kan je misschien wel voorstellen dat een dag best veel energie kost om te verwerken, want alle prikkels die binnen komen moeten een plaats krijgen. Omdat verwerking bij mensen met autisme vaak langzamer gaat kan het zijn dat iemand met autisme na een feestje zonder te gek gedaan te hebben toch nog 2 dagen moe is. Dit is de tijd die nodig is om te verwerken wat er allemaal is binnen gekomen en de energie weer op te laden.
Een mooi filmpje over prikkels is het volgende filmpje. Dit gebruik ik altijd om iemand te laten ervaren hoe prikkels bij mij binnen komen. Ik kan het zelf niet kijken omdat ik dan overprikkeld raak, maar misschien is het voor jullie de moeite waard.
sensory overload: https://www.youtube.com/watch?v=vEg6uFMy_RQ