Informatieverwerking stap voor stap
Informatieverwerking is een proces wat constant bezig is. Tijdens het lezen van dit blog verwerk je informatie. maar ook tijdens het slapen ben je bezig met het verwerken van informatie.
De fasen binnen informatie verwerking
Binnen de informatieverwerking kunnen we 4 fasen onderscheiden, namelijk:
- waarneming
- verwerking
- betekenisverlening
- reactie
Het waarnemen van informatie gebeurt zoals eerder genoemd aan de hand van zintuigen. Je ogen zien dingen, je oren horen dingen, je mond proeft dingen, je neus ruikt dingen en je huid voelt dingen. Per persoon worden prikkel, zo noem je alles wat o.a. vanuit de omgeving opgemerkt kan worden, anders waargenomen. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. In het algemeen hebben mensen met ASS hier meer last van dan mensen zonder ASS (neurotypische mensen)
Na het waarnemen volgt de verwerking. Deze vindt plaats in de hersenen. De waargenomen informatie wordt gefilterd en er wordt bepaald wat wel en niet belangrijk is. Verder wordt de informatie geordend en opgeslagen. Dit is bij iedereen zo en gebeurt veelal zonder dat je er erge in hebt. Bij mensen met ASS is dit echter een lastiger proces omdat het filter minder goed werkt. Hierdoor komt meer informatie binnen en duurt het dus langer voor het verwerkt is.
Als de informatie verwerkt is wordt er betekenis aan gegeven. Dit betekenis geven doe je vanuit je eigen referentiekader. Wat jij hebt meegemaakt en wie je bent, bepaald hoe je de informatie een betekenis geeft. Ook is de waargenomen informatie nodig om de betekenis kracht bij te zetten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de non-verbale signalen die iemand geeft als hij iets zegt. Lacht hij of is hij boos. Dit helpt mee met het samenstellen van een betekenis en dus later een reactie. Om de sociale situatie te kunnen interpreteren is inzicht nodig. Bij mensen met autisme is het soms lastig om dit goed te doen omdat ze vaak een minder ontwikkeld inzicht hebben. Dit inzicht wordt ook wel theorie of mind genoemd. In een ander blog zal ik hier meer over vertellen.
Als laatste stap in de informatieverwerking, ga je een reactie geven op de gekregen informatie. Je hebt het tot je genomen en reageert zoals jij vanuit je referentiekader kiest te reageren. Hierin moet je letten op timing, gepastheid en flexibiliteit op een mogelijke reactie van de ander.
Al met al komt er nog best veel kijken bij het verwerken van informatie. En als je bedenkt dat iemand met ASS hier meer moeite mee heeft, is het goed voor te stellen dat dit heel veel energie kost en soms vertraagd tot reactie kan leiden.
Bron: Autismespectrum stoornissen bij volwassenen van Annelies Spek