Emotieloos? Echt niet!

12-11-2017

Omdat mensen met autisme moeite hebben met emoties, wordt soms gezegd dat ze helemaal niet voelen. Dit is echter niet waar. Emoties zijn gewoon simpelweg lastig en als je moeite hebt met verwerking dan is het nog lastiger om emoties te uiten, want tegen de tijd dat je ze verwerkt hebt ben je niet meer in het moment. Verder wordt er gezegd dat de emotionele ontwikkeling van mensen met autisme zou stoppen bij 36 maanden. Echter gaat deze ontwikkeling gewoon door. Misschien wat langzamer dan normaal maar hij vordert wel. Al kunnen sommige mensen in het spectrum wel als een kind reageren.

Iemand met autisme moet emoties eerst begrijpen voordat hij ze in balans kan brengen en op de juiste momenten kan voelen. En juist dit begrijpen is lastig. Want er gebeurt iets maar dat moet je koppelen aan gevoel en dan samenvoegen tot een reactie.

Welke emoties zijn er?

Laten we uit gaan van de 4 basis emoties. Ook wel de 4 B's genoemd.

  • bang
  • boos
  • bedroefd
  • blij

Dit zijn de emoties die iedereen heeft, ongeacht of je wel of geen ASS hebt. Deze emoties zijn er niet voor niets en in deze emoties heb je diverse gradaties. De gradaties in deze emoties zorgen ervoor dat je aan kan geven hoe erg iets is.   Zo kan boosheid variëren van irritatie tot woedend en binnen bedroefd heb je variaties van teleurstelling tot bijvoorbeeld rouw.   

Je emoties zijn een soort kleuren. Ze kunnen heel helder en duidelijk zijn maar ze kunnen ook gemengd worden of verschillen in felheid. Dit heeft te maken met de gedachten die je hebt over bepaalde dingen. Je gedachten roepen dan een gevoel op en kunnen dit versterken of afzwakken.

Functies van emoties

Eigenlijk is het dus allemaal best ingewikkeld. Waarom zijn die verdomde emoties er dan ook...

Emoties zijn nodig en hebben diverse functies. zo zijn ze ten eerste nodig om elkaar te begrijpen, want non-verbaal draag je toch vaak een boodschap uit.  verder beschermen je emoties je en vertellen ze je dingen. Als je bang bent dan vermijd je gevaar, als je boos bent geef je je grenzen aan, als je blij bent heb je iets gevonden waarvan je gelukkig wordt en ontspant en zelfs bedroeft zijn heeft een functie. Die zorgt er namelijk voor dat we een wens hebben tot verbinding. Bij bedroeft is het dus niet zo zeer dat de emotie je iets vertelt maar meer dat je de wil hebt niet verdrietig te zijn en daardoor jezelf beschermt.

Waarom zijn ze lastig?

Zoals eerder gezegd zijn emoties lastige dingen. Maar waarom dan?

huilen van blijdschap
huilen van blijdschap

Niet alleen de degradaties waarin ze voor komen maken ze lastig maar ook het feit dat ze oncontroleerbaar zijn. Iemand met autisme wil namelijk graag controle hebben over dingen en die emoties die zijn er gewoon en komen op de meest vreemde momenten. 

Ook zijn ze dubbel te interpreteren. Kijk maar naar huilen:

huilen tijdens het koken
huilen tijdens het koken
  • je kunt huilen omdat je verdriet hebt. Er is iets gebeurt en dit raakt je.
  • je kunt huilen van blijdschap. Je bent zo blij dat je iets bereikt hebt dat je ervan moet huilen
  • je  kunt huilen tijdens het koken. Je hebt uien gesneden en daardoor moet je huilen.

Bij alle 3 de dingen huil je, maar alle 3 hebben ze een andere betekenis. Dit maakt het lastig om emoties op een juiste plek in het laatje te doen en daarom zijn ze lastiger te verwerken.


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin