De chaos en drukte van rommelpiet.

24-11-2017

Gisteren zag ik op Facebook een bericht voorbijkomen wat voor mij zorgde voor een moment van blijdschap.

Deze tijd van het jaar is voor vele met autisme een lastige tijd. Er staat niet veel vast en er moet zoveel gebeuren. Er wordt aanwezigheid verwacht bij veel sociale dingen. En voor kinderen is momenteel ook die vriend in het land die hun wereld op z'n kop zet.

Voor kinderen geeft dit laatste vooral veel spanning. Of ze nu ASS hebben of niet. Op scholen loopt ook alles anders want die doen vaak mee met wat het Sinterklaasjournaal voorschrijft. (Dit in de meest letterlijke zin van het woord want ze hebben een heuse handleiding.)

Zo komt ook ieder jaar wel weer een ochtend dat het hele klaslokaal een gigantische bende is. Tafels zijn verschoven, schriften liggen uit de lades, stoelen staan op tafels en ga zo maar door. Rommelpiet is namelijk geweest en die gaat helemaal los. Voor kinderen met ASS kan dit een vervelende ervaring zijn. Ze hebben namelijk het verrassingselement, de chaos in de klas en misschien zelfs dat rommelpiet geschreven heeft in zijn/haar schrift. Waar andere kinderen door het dolle heen zijn en extreem enthousiast reageren. Is dit voor kinderen met ASS vaak een moment van extreem veel prikkels en ongemak.

Nu las ik gisteren het bericht van een moeder waarbij ze liet weten dat haar kind was ingelicht. Rommelpiet zou over een week komen en samen met het kind was afgesproken dat hij later naar school zou gaan. Dan zou namelijk alles al opgeruimd zijn. Afhankelijk van hoe oud je kind is en of het nog geloofd kan zo'n afspraak met het kind worden gemaakt. Anders zijn er natuurlijk nog andere manieren.

Zo zou je aan het begin van de sinterklaasperiode met het kind een kaartje kunnen maken waarop je aan rommelpiet vraagt om zijn spullen te laten voor wat het is. Overleg goed met het kind wat er op komt en maak duidelijk dat als rommelpiet geweest is zijn spullen nog normaal zullen liggen/staan. Je kan ook afspreken dat het kind waar het over gaat op dat moment even buiten het lokaal iets mag doen zodat de andere kinderen op kunnen ruimen.

Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld de ouders met de leerkracht hierover spreken en dat ze afspreken dat het kind de avond voordat de rommelpiet komt zijn schoen thuis zet. Hier kan dan van piet een briefje in komen dat hij later naar school mag omdat het daar zo'n bende is. Zorg er dan wel voor dat je dit voor je kind duidelijk maakt.

Of ga, als daar behoefte aan is, als ouder mee naar binnen. Ben er tijdens het chaosmoment aanwezig voor je kind en bied desnoods aan even te helpen met opruimen.

Het bericht van de moeder maakte mij blij omdat aan het huidige passend onderwijs nog haken en ogen zitten. Niet alle scholen weten precies hoe ze om moeten gaan met de rugzakjes en daarom is het soms moeilijk om dit soort daten op een goede manier door te komen. Meedenken is iets wat door velen gewaardeerd wordt, maar waar moeten ze beginnen. Als ouder kan je altijd proberen ze te helpen door naar de leerkracht te stappen en te overleggen. En als school kan je hetzelfde doen. Stap naar de ouders toe en vraag hoe deze dagen voor het kind zo aangenaam mogelijk gemaakt kunnen worden. Dan kan iedereen genieten van deze drukke dagen. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin